Българските компании доминират на инвестиционния пазар на имоти

От началото на годината 59% от транзакциите са на български инвеститори

През първото полугодие на 2019 г. се наблюдава обрат в тенденциите на инвестиционния пазар на имоти в България. За пръв път от две години насам местните инвеститори допринасят за по-голямата част от трансакциите. Данните на Colliers показват, че българските сделки са 59% от общите трансакции на стойност 167 млн. евро.

Компанията отчита намаление спрямо миналата година, а като причина изтъква недостигът на нов готов продукт за придобиване.

Сделките с имоти, генериращи доход, са предпочитани (53%) пред тези, придобити със спекулативна цел (47%). В радара на инвеститорите са основно парцели за строеж (близо 42% от всички трансакции) и офис площите (32%), следвани от хотели (19%) и други типове площи (8%). Нивата на възвращаемост запазват стойностите си от 2018 г. - за офиси (8%), за търговски площи - 7.25% и 9.5% за индустриални.

Според компанията инвестиционният обем в края на 2019 г. ще продължи да бъде по-нисък от този през последните две години, но да надвишава стойностите на годишна база, регистрирани в периода 2009 - 2016 г.

Сегментите с най-голям инвестиционен потенциал са офисни и търговски площи, при които се наблюдава устойчиво развитие, висока заетост на проектите и стабилни наемни нива. Засиленото търсене и купуване на парцели ще се запази, което е сигнал, че пазарът се намира във фаза, подходяща за развитие на нови проекти, които в последствие могат да се превърнат в инвестиционен продукт.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | инвестиции | пазари | имоти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини