Метеоролози: Най-горещият юли пренаписва климатичната история

Световната метеорологична организация очаква подобно време да се пренесе и в други месеци

Парижани се разхлаждат във фонтаните пред Айфеловата кула
Парижани се разхлаждат във фонтаните пред Айфеловата кула
Снимка: БТА
Според нови данни на Световната метеорологична организация (WMO) юли е бил най-горещият месец в историята досега.

Според доклада, констатациите от Програмата за изменение на климата Коперник показват, че температурите, регистрирани през първите 29 дни на юли, са били толкова горещи или малко по-горещи от предходния рекорден месец - юли 2016 г. Тази констатация е важна, тъй като през юли 2016 г. се наблюдава появата на феномена Ел Ниньо - система от сложни климатични модели, които допринасят за по-топли глобални температури.

Този юли не е имало силни прояви на феномена Ел Ниньо, се казва в доклада, което прави повишаването на температурите, наблюдавани в целия свят, особено поразително.

"Юли пренаписва климатична история, с десетки нови температурни рекорди на местно, национално и глобално ниво", каза в доклада генералният секретар на СМО Петери Таалас.

През последните седмици в целия свят се наблюдават рекордни горещи вълни и "безпрецедентни" пожари и експерти прогнозират, че задушаващите метеорологични модели ще се пренесат извън юли - и вероятно през цялата година.

Средната глобална температура през юни се покачи до най-високото ниво, измерено някога за този месец, като рекордна топлина беше измерена в Източна Европа, Северна Русия, Азия, Африка, Южна Америка, Северния Индийски океан и в части от Тихия и Атлантическия океан океани.

Експертите отбелязват също, че районите на Арктика са били обхванати от "безпрецедентни" пожари през този месец, като огромни части от Русия, Аляска и Гренландия се борят с масивни пламъци, видими от космоса. От началото на юни службата за наблюдение на атмосферата на Коперник (CAMS) наблюдава повече от 100 интензивни и продължителни пожари в Арктическия кръг.

Задушаващи топлинни вълни бяха наблюдавани в цяла Европа през юли, като рекордната топлина беше измерена в Париж, Германия, Белгия, Холандия и Великобритания.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рекорд | климат | температури | време | горещо | юли

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини