Международните пазари започват седмицата от силни позиции

Засега решението на Лондон да поиска от ЕС отлагане на Brexit влияе позитивно на индексите

Снимка: Pixabay
Изминалата седмица завърши със значителни повишения на американските фондови пазари. Широкият измерител на щатската икономика S&P 500 записа най-голямото седмично повишение от ноември миналата година насам и заедно с NASDAQ записаха близо 3% ръст. Индустриалният Dow Jones добави „само“ 1.7% въпреки случващото се с най-големия американски износител по приходи и най-ценният компонент на Dow Jones – Boeing. От началото на годината водещите индекси са нараснали с над 10%. В петък Dow прибави 0.54% към стойността си, подкрепен от оптимизма от преговорите между САЩ и Китай за търговско споразумение.

Въпреки тежката седмица за авиоконструктура Boeing след падането на втори самолет Boeing 737 МАХ в рамките на 5 месеца и последвалата забрана на редица държави да допускат този модел да прелита над границите им, в петък акциите поскъпнаха с 1.5% след обещанието на компанията да промени софтуера за управление на полета за модел 737 МАХ. Ръстовете в технологичния сектор и на потребителските стоки от неосновна необходимост тласнаха S&P 500 нагоре с 0.5%, а технологичните акции подкрепиха и NASDAQ, който добави 0.76% към стойността си до ниво от 7688 пункта. Nvidia беше най-добре представилата се компания в сектора с ръст от над 12%. Акциите на Broadcom поведоха ръстовете, като се повишиха с над 8%, след като компанията обяви по-добри от очакванията данни за тримесечието.

В Европа петъчната сесия беше подкрепена от гласуването на британския парламент за отлагане на напускането на Европейския съюз с поне три месеца. Това изпрати лондонския FTSE с 0.60% нагоре. Френският САС навлезе в зелената територия с над един процент, а немският бенчмарк DAX постигна ръст от 0.85%. Акциите на Volkswagen поевтиняха с 0.3%, след като Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ заведе дело срещу автомобилния концерн и бившия му главен изпълнителен директор заради дизеловия скандал. Технологичните компании, особено производителите на чипове, доминираха сред най-добре представилите се европейски акции. В световен план акциите на производителите на чипове се представят добре в последните седмици на фона на добрите отчети и надеждите за пробив в търговската война.

В макроикономически план инфлацията в еврозоната е нараснала с 1.5% на годишна база през февруари според данни на Европейската комисия. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски облигации се понижи до съответно 2.591% и 3.013%. Цената на петрола слабо се понижи в петък на фона на притесненията за световната икономика и силния добив в САЩ. Лекият суров петрол поевтиня с 0.22%, а международният бенчмарк Brent – 0.18% до 67 долара за барел – под максимума за годината в четвъртък от 68.14 долара за барел.

В 02:30 ч. българско време тази нощ Централната банка на Австралия (RBA) ще публикува Протокола за паричната политика, който представлява подробен запис на последната среща на банката за определяне на паричната политика и съдържа задълбочена информация относно икономическите условия, които са повлияли върху решението за лихвените проценти. Възможно е да изникне известна волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си австралийския долар.

Procter and Gamble

Компанията следва уверен възходящ тренд, като пробив на тренд линията имаме еднократно при големите разпродажби през октомври миналата година. Бързо обаче движението се възстановява и следва ново поскъпване. След изкачването на котировките над 50-дневната средна ЕМА през януари, движението изглежда силно оптимистично и дава възможност за добра средно- до дългосрочна инвестиция.

EUR/USD

Осемчасовата графика на най-търгуваната валутна двойка в света ни показва движение в низходящ канал, като  след срива на еврото през първите дни на месеца, то успява да напредне спрямо долара, но въпреки пробива на 50-периодната средна, котировките не се движат особено уверено. Доларът има сериозен потенциал отново да напредне спрямо основния си конкурент, като сигурен сигнал за къса позиция би бил понижение под 1.1300. Тогава бихме се целили в стойности около 1.1250-1.1230.

Oil US

Лекият суров петрол записа слабо понижение в петък и отстъпи от максимума си за годината, който бе достигнат в четвъртък. Смятаме, че може да последва понижение до не повече от 50-периодната средна, където подкрепата ще даде тласък на котировките и ще се устремят до психологическите 60 долара за барел, а по-краткосрочна цел биха били и 59.50 долара за барел.

NASDAQ

Технологичният бенчмарк стартира изключително успешно годината, но през последните дни котировките се доближиха до ключово ниво на съпротива при около и над 7750 пункта. Възможно е краткосрочно понижение до не повече от 7600, след което очакваме успешен пробив, който би бил подкрепен и от напредък от преговорите между  САЩ и Китай.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: европа | петрол | нефт | САЩ | Boeing | индекси | Nasdaq | Боинг | NVIDIA | международни финансови пазари | европейски пазари | Procter and Gamble

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини