Москва сериозно обмисля участие на „Росатом“ в АЕЦ „Белене“

Москва разглежда сериозно възможността за участие на руската държавна енергийна компания „Росатом“ в проекта за АЕЦ „Белене“. Това е казал руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски по време на петото заседание на работната група по енергетика в състава на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в София.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова от своя страна е информирала руската страна за основни моменти от разработената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, която вече е публикувана в Официален вестник на ЕС. В процедурата е предоставена възможност за включване на големи консуматори – чрез договори за изкупуване на електроенергия или за придобиване на миноритарно участие в капитала на проектната компания.

Българската и руската страна са отбелязали, че продължава реализацията на мерките, заложени в подписаната през 2017 г. Пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на нашата страна. Българската страна е информирала, че след направените промени в Енергийната стратегия в момента е в ход процес на разширяване на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница.

В рамките на работната група отново е било подчертано значението на проекта в контекста на перспективата за изграждане на газоразпределителен център на територията на България. Концепцията за газоразпределителен център предвижда доставки на газ от Руската федерация като един от източниците за захранването му.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | АЕЦ Белене | Теменужка Петкова | Росатом | Анатолий Яновски

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини