МВФ призова за синхронизиран отговор на глобалния икономически спад

В първата си реч като ръководител на фонда Кристалина Георгиева предупреди, че всички губят от търговските войни

Снимка: Facebook профил Кристалина Георгиева
17:40 08.10.2019
Новият ръководител на Международния валутен фонд апелира към държавите да забравят различията си и да подготви единен отговор на най-сериозната заплаха за световната икономика след финансовата криза отпреди десетилетие.

В първата си реч, откакто пое поста на изпълнителен директор на МВФ, Кристалина Георгиева заяви, че светът е в синхронизирано забавяне и се нуждае от синхронизиран отговор.

Говорейки преди годишната среща на МВФ във Вашингтон следващата седмица, Георгиева заяви, че икономистите на организацията й очакват по-бавен растеж в близо 90% от световната икономика през тази година. 
„Докато нуждата от международно сътрудничество нараства, волята за ангажиране намалява“, каза Георгиева, цитирана от "Гардиъ".

Тя каза, че използването на ниски лихви от централните банки в опит да се засили активността е довело до натрупване на корпоративния дълг и че ще има риск от неизпълнение в размер на $19 трлн. в случай на голям икономически спад.

„Глобалната икономика сега е в синхронизирано забавяне“, каза Георгиева. „Това широко забавяне означава, че растежът тази година ще падне до най-ниския си темп от началото на десетилетието. Следващата седмица ще освободим световните икономически перспективи, които ще покажат ревизия за 2019 и 2020 г.“

МВФ става все по-песимистичен по отношение на здравето на световната икономика след 2017 г., когато беше уверен, че продължава устойчиво и синхронизирано възстановяване от финансовата криза, припомня "Гардиън".

Георгиева заяви, че перспективата е влошена поради поредица от „проблеми“ - търговски спорове, геополитическо напрежение и Brexit. Преодоляването на изменението на климата, тероризма и прането на пари изискват цялото сътрудничество, каза тя.

На фона на информациите, че преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на тяхната протекционистка битка вървят лошо, управляващият директор на МВФ заяви, че глобалната търговия е почти спряла.

„Всеки губи в търговска война. За световната икономика кумулативният ефект от търговските конфликти може да означава загуба от около 700 млрд. долара до 2020 г. или около 0,8% от БВП. Като ориентир това е приблизително размерът на цялата икономика на Швейцария", заяви Георгиева.

Тя добави: „Несигурността, обусловена от търговията, но също и от Brexit, както и от геополитическото напрежение, задържа икономическия потенциал. Дори ако растежът нарасне през 2020 г., настоящите разриви биха могли да доведат до промени, които да продължат едно поколение: счупени вериги за доставки, оградени търговски сектори, „цифрова Берлинска стена“, която принуждава страните да избират между технологичните системи“.

Георгиева заяви, че ниската инфлация и слаб растеж означават, че е правилно централните банки да поддържат лихвите ниски, но подчерта, че разходите за заеми вече са близо до нула или са отрицателни в много напреднали страни, оставяйки ограничени възможности за по-нататъшни съкращения.

„Продължителните ниски лихви също имат негативни странични ефекти и нежелани последици. Помислете за пенсионните фондове и животозастрахователните компании, които поемат по-рискови инвестиции, за да постигнат целите си за възвращаемост“, каза още тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | МВФ | мерки | Кристалина Георгиева | спад

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини