Мястото, което една светица ни избра

Клисурският манастир „Света Петка Параскева” край Банкя е обновен и добре поддържан, затова привлича много поклонници и туристи

Понеже нищо не сме донесли на света, явно е, че не можем и нищо да изнесем – този надпис четем на стените на Клисурския манастир „Света Петка Параскева” край Банкя. И още: Като имаме прехрана и облекло, нека с това бъдем доволни.

Света Петка Параскева е покровителства брака и плодовитостта, смятана е за застъпница за всички бедстващи и изнемогващи от житейските неволи.

Местоположение

 

Манастирът се намира в полите на Люлин планина и е само на 8 км от Банкя. Разположен е на открито възвишение над село Клисура, по средата на древния римски път София-Брезник. До светата обител се стига по асфалтирано шосе и това е още един плюс, за да го посетите. Клисурски манастир има и край Берковица, затова внимавайте да не объркате дестинацията.

Предание

Малко се знае за историята на манастира, чиито архиви и библиотека са изгорели при голям пожар през втората половина на миналия век.Повечето сведения се черпят от легендите и преданията, съхранили се през вековете. Смята се, че той води началото си от времето на Второто българско царство. Според преданието през 1238 г. цар Иван Асен II поискал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в столицата Търново от родния й град Епиват, на Мраморно море. Шествието спряло за почивка на това място и станало чудо – то било осветено от нетленното тяло на Света Петка. Тогава тук построили църква, а по-късно и манастир.

Обнова


В течение на времето на това място са се издигали няколко църкви. През 1956 г. над 300-годишният храм се срутил. Но пристигналата по това време схимонахиня Мария Магдалина възстановява изцяло църквата "Света Петка" със стенописи, направени по канона. Нейна е заслугата за привличането на многочислена монашеска общност.

Днес манастирът има своя нов живот и неслучайно е определян като перла на софийските манастири. В него намират утеха и жизнен пристан три монахини, отдадени на труд и молитва. Но как се стига до обновяването и разширяването му? През 90-те години на миналия век с благословението на патриарх Максим започва облагородяването из основи на светата обител с изграждането на нови монашески сгради и стопански постройки на мястото на полуразрушените стари. В двора е издигната втора изящна църква ротонда "Въведение Богородично", която е майсторски изографисана.

За душата

Красиво духовно място, казва всеки, който е идвал тук. Разходка сред природата, свеж въздух, но най-вече време за размисъл е посещението в манастира. А той ни изпраща с въпроса: Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди душата си…Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 88 на сп. "Икономика"


Етикети: Банкя | Клисурски манастир Света Петка Параскева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини