На Нено Димов му трябват 900 млн. лв., за да се справи с мръсния въздух

Основната мярка в програмата е поетапното извеждане от употреба на печки и котли

13:11 08.03.2019
За изпълнението на мерките по националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух ще са необходими между 475 млн. и 879 млн. лв. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изслушването си в парламента за чистотата на атмосферния въздух.

„Разработен е проект на Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г. В процес на съгласуване е с компетентните ведомства и разглеждането и приемането му от Министерския съвет. Програмата предвижда изпълнение на мерки при битово отопление и транспорт”, обясни Димов, цитиран от "Фокус".

По думите му основната мярка в програмата е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха.

„Изпълнението на програмата ще бъде мащабен проект, който ще изисква усилията на всички заинтересовани страни – министерство, общини, бизнес, граждани. За изпълнението на предвидените мерки ще е необходим значителен финансов ресурс. В зависимост от обхвата, той е оценен между 475 и 879 млн. лв.”, каза той.

В изпълнението на програмата се предвижда в началото на 2020 г. да се въведат изискванията на регламент за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво с цел подпомагане на процеса на подмяна на тези уреди с такива, които са с по-ниски емисии на вредни вещества. В тази връзка се водят интензивни разговори с Министерство на икономиката. „Предприехме конкретни стъпки за финансиране на дейности, които имат пряко отношение към подобряване на качеството на въздуха“, допълни още министърът.

Той обясни, че в рамките на ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. са открити две процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на общините. По думите му една от процедурите е за финансиране на общинските власти за разработване или актуализиране на програмите им за качеството на въздуха. Нено Димов обърна внимание, че при първия етап срокът за кандидатстване е бил 31 януари 2017 г. и по него са били одобрени 11 общини. „В момента се изпълнява вторият етап с краен срок за кандидатстване 31 януари 2019 г. До момента по него са подали заявления 8 общини. В момента се разглеждат входираните предложения“, обясни министър Нено Димов. Той уточни, че има и друга процедура за финансиране на инвестиционни мерки, насочени към намаляване на емисиите от битовото отопление, чийто общ финансов ресурс е 111 млн. лв. „В процес на разработване е национална програма за контрол на замърсяването на въздуха“, изброи още Нено Димов, цитиран от агенция „Фокус”.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: общини | мръсен въздух | Нено Димов | национална програма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини