Над 15 хил. нови коли са продадени в България за 5 месеца

Въпреки нарастването на продажбите страната ни е на дъното по номинален брой купени от клиентите нови автомобили

Снимка: Pixabay
11:04 18.06.2019
Продажбата на нови леки автомобили са се увеличили с 4% през първите пет месеца на тази година спрямо същия период на 2018 г. Общият брой на новите коли, пуснати по пътищата в България е малко над 15 хиляди, показва статистиката на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

Въпреки че статистиката всеки месец отчита ръстове на продажби на нови коли, като брой автомобили единствено в Кипър, Естония и Латвия са продадени по-малко. И в трите държави обаче населението е в пъти по-малко от българското.

Като цяло продажбите на нови автомобили в Европейския съюз намалява, показва статистиката на ACEA. Спадът за периода януари-май е с 2.1% на годишна база, а общият брой на продадените коли в Съюза е малко над 6.73 млн. бройки.Най-продаваните коли в ЕС продължават да са марките от групата на Volkswagen, макар че компанията губи пазарен дял. За първите пет месеца на годината са пласирани общо 1.63 млн. бройки от различните марки под шапката на VW, като на годишна база има спад от 3.1%.

За сметка на това PSA Group печели пазарен дял и увеличава продажбите си. Между януари и май 2019 г. са пласирани 1.13 млн. бройки, като годишното нарастване е с 0.6%. Другият голям конкурент на автомобилния пазар - RENAULT Group, отчита спад с 0.1%, а общите продажби на моделите под шапката са достигнали 713 хил. бройки.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: нови автомобили | нови коли | продажба на коли | продажба на автомобили

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини