Над 160 хил. нови работни места в САЩ и скок на заплатите

Безработицата в страната остава на най-ниското си ниво от почти половин век, но анализаторите са притеснени от търговската война с Китай

Снимка: БТА
16:45 02.08.2019
През юли американските компании са продължили да увеличават служителите си със здравословно за икономиката темпо, а заплатите са се повишили значително, пише Bloomberg. Така пазарът на труда в САЩ се е доказал като стабилен преди решението на Федералния резерв да понижи лихвите и ходът на президента Доналд Тръмп да обмити допълнително китайски стоки за 300 млрд. долара.

Трудовите договори през юли са нараснали със 164 хил. долара, което почти съвпада с прогнозите на анализаторите. Същевременно броят на договорите за двата предходни месеца е бил ревизиран надолу, сочат данните от американското Министерство на труда. Нивото на безработица е останало на ниво от 3.7% - най-ниското от почти 50 години, а пък средното заплащане на час се е повишило с 3.2% на годишна база, което надхвърля прогнозите на анализаторите.

Въпреки добрите данни за новонаетите служители от американските компании, средният брой на работниците за тримесечието се е повишил със 140 хил. души, което е почти най-слабото увеличение от почти две години. Тази тенденция е в съответствие с прогнозите за постепенно забавяне в ръста на работните места, тъй като пазарът на труда в САЩ отеснява. Същевременно обаче забавянето може и да е знак, че американската икономика губи тяга.

Инвеститорите засилиха очакванията си за по-нататъшен спад в броя нови работни места в САЩ след вчерашното решение на Тръмп да задълбочи търговската война с Китай. Американският президент обяви, че САЩ ще въведат 10-процентни мита върху китайски внос на стойност 300 млрд. долара, считано от 1 септември.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | работни места | заплати | безработица | търговска война | пазар на труда | мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини