Над половината българи предпочитат да плащат с карта

Това сочи проучване на А1 България

Снимка: Pixabay
Над 50% от българите предпочитат да плащат с карта. Това показва проучване на А1 България, в което за взели участие 1 002 души, за да споделят нагласите си във връзка с ползването на банкова карта. Като мотивация за разплащането с карта 33% от анкетираните посочват, че тя им дава сигурност. 

Проучването показва още, че 67% от хората пазаруват с карта в магазини за хранителни стоки, а делът на пазаруващите онлайн е 54%. Като 51% от анкетираните плащат с карта в магазини за техника. Голяма част от картовите плащания са свързани с туристически услуги, като запазване на самолетни билети, нощувки в хотел и други. Немалък е и броят на плащанията с карта в заведенията за хранене.

Резултатите от проучването показват още, че 43% от хората използват банковата си карта няколко пъти седмично. 55% използват дебитна карта, 33% имат и използват дебитна и кредитна карта и над 60% са ползвателите на безконтактни пластики. 

Като недостатък, 18% от анкетираните посочват, че кредитните карти имат високи такси за обслужване, а 16% – таксите за теглене от банкомат. С таксите при използване на кредитни карти са запознати цели 74% от респондентите, което показва повишен интерес към този тип продукти.

На пазара има все повече алтернативи, една от които е кредитната карта на А1. „Броят на хората, използващи и плащащи активно с карта нараства с всеки изминал ден и това е съвсем логично“, коментира Яна Янкова, старши мениджър „Финансови услуги“ в А1 България. По думите ѝ продуктът на компанията е лесно достъпен и се радва на много висок процент на одобрение

Картата им лимит от 3 000 лв, а единственото условие за кандидатстване за такава е клиентът да има абонамент за мобилни или фиксирани услуги от А1. Притежанието ѝ не изисква такса за издаване, нито месечни и годишни такси за обслужване. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредитна карта | плащания | карта | А1 България

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини