Най-големите банки по активи за 2019 г.

Годишната класация е на S&P Global Market Intelligence

Сградата на ICBC в Шанхай
Сградата на ICBC в Шанхай
Снимка: Wikipedia

Ню Йорк може да е финансовата столица на света, но Китай е дом на най-мощните банки на планетата.

Първите четири най-големи банки в света са от Китай, според последната годишна класация на S&P Global Market Intelligence.

Въпреки търговската война и банковите проблеми, китайските банки от т.нар. "Голяма четворка" увеличават общите си активи с 1% през 2018 г. до 13,8 трилиона долара, съобщават от S&P.

Списъкът се ръководи от Индустриална и търговска банка на Китай (Industrial & Commercial Bank of China), която запазва титлата си като най-голямата банка в света. ICBC е единственият кредитор, който е натрупал повече от 4 трилиона долара активи - или приблизително размера на американските Citigroup и Wells Fargo комбинирано.

Следващите три най-големи китайски банки са с активи под 3 трилиона долара: Китайска строителна банка (China Construction Bank), Земеделска банка на Китай (Agricultural Bank of China) и Банката на Китай (Bank of China). И четирите банки са държавна собственост.

Страната има и най-голям брой институции в списъка: 19 (в Топ 100), които общо притежават активи на стойност 24.160 трилиона долара. Две от тях - China Zheshang Bank (99-то място) и комбинираното дружество, произтичащи от предстоящото сливане на BB&T и SunTrust Banks (62-ра) - са нови в списъка.

Американските банки са станали по-големи от финансовата криза насам, но все още има да наваксват, зад а достигнат китайските.

В Топ 10 първите 9 банки запазват участието си от миналата година, а само френската Crédit Agricole Group изтласква американската Wells Fargo & Co. от 10-ото място.

Само две американски банки - JPMorgan Chase и Bank of America – влизат в Топ 10.

Съединените щати са под номер 2 в списъка по брой на банките с 12 финансови институции. Те имат комбинирано участие от 12.847 трилиона долара.

JPMorgan, която има 2.6 трилиона долара активи, затвърждава ролята си на Краля на американските банки, след като в петък отчете рекордни печалби и приходи.

Bank of America достига най-високата си позиция досега в класацията – 8-о място, с $ 2.355 трилиона активи, което е с 3.21% повече в сравнение с предходната година. Тя изпреварва BNP Paribas, чиито активи се понижават с 0.32% до 2.337 трилиона долара, поради засилване на долара спрямо еврото, въпреки че активите й се повишават с 4.54% в евро.

От друга страна, Wells Fargo продължава да се бори с преодоляването на тежките скандали от последните две години и половина.

Citigroup изпреварва Wells Fargo, за да стане номер 3 в САЩ по активи.

Големите банки отново ще бъдат в центъра на вниманието тази седмица, тъй като сезонът на отчетите продължава.

Goldman Sachs и Morgan Stanley са подложени на натиск да докажат, че ще издържат на променливите пазари, коментира CNN.

Топ 10 на най-големите банки по активи в света:

1. Industrial & Commercial Bank of China (Китай, $ 4,027.44 млрд.)

2. China Construction Bank (Китай, $3,376.52 млрд.)

3. Agricultural Bank of China (Китай, $3,287.35 млрд.)

4. Bank of China (Китай, $3,092.21 млрд.)

5. Mitsubishi UFJ Financial Group (Япония, $2,812.88 млрд.)

6. JPMorgan Chase & Co. (САЩ, $2,622.53 млрд.)

7. HSBC Holdings (Великобритания, $2,558.12 млрд.)

8. Bank of America (САЩ, $2,354.51 млрд.)

9. BNP Paribas (Франция, $2,336.66 млрд.)

10. Crédit Agricole Group (Франция, $2,123.61 млрд.)Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | активи | SP Global Market Intelligence | Industrial Commercial Bank of China

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини