Най-голямата европейска технологична компания стана жертва на търговската война

Печалбата за второто тримесечие е спаднала с 21%

Лука Мучич
Лука Мучич
Снимка: SAP
12:36 18.07.2019
Нарастващото търговско напрежение нанесе щети на най-скъпата технологична компания в Европа. Германската група за бизнес софтуер SAP заяви, че печалбата за второто тримесечие е паднала с 21% до 827 млн. евро заради разходите за преструктуриране и несигурността в търговията.

Приходите от софтуерни лицензи намаляват с 5% поради "свързаната с търговията несигурност в Азия", заяви финансовият директор на компанията Лука Мучич.

Инвеститорите очакваха по-добри резултати, а акциите на компанията се понижиха със 7% във Франкфурт, въпреки че групата потвърди прогнозата си за цялата година.

„С продължаващото силно клиентско търсене и съсредоточеността ни върху рентабилността оставаме толкова уверени в нашата перспектива за 2019 г., колкото в средносрочната ни амбиция”, каза Мучич.

SAP има пазарна стойност от около 147 млрд. евро (165 млрд. долара).

Компанията обяви, че приходите от облачни технологии са се увеличили с 40% през второто тримесечие до 1.7 млрд. евро. Общите продажби нарастват с 11% до 6.6 млрд. евро. Анализаторите очакваха продажби от 6,7 млрд. евро, според Refinitiv.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: софтуер | печалба | спад | SAP | търговска война | облачни технологии | Лука Мучич