НАП: Засега не се предвижда отсрочка за новите касови апарати

Окончателното решение ще вземе Министерството на финансите

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че не предвижда засега да даде отсрочка за въвеждането на новите касови апарати.

Към момента, според данните на данъчните, около 70% от бизнеса е въвел новите изисквания. Има и 30 000 нови апарати, които вече работят.

Окончателното решение по казуса обаче ще бъде на Министерството на финансите.

Според новата наредба всички търговци трябва да подменят фискалните си устройства или най-малкото - да пригодят софтуера си така, че оборотите им веднага да се отчитат в НАП в срок до края на март. В момента касовите апарати са настроени дистанционно да подават информация към агенцията веднъж месечно. 

От бизнеса обявиха, че въвеждането на новите апарати ще струва по над 2000 лева на обект и ще отнеме поне година и половина. Държавата заложи 6-месечен срок, който, ако не бъде променен, изтича в края на март. Ако държавата не даде още време, бизнесът плаши с протести и фалити на малки фирми.

От Българската петролна и газова асоциация пък обясниха, много бензиностанции може да спрат работа, защото при тях промените са две - веднъж на всички фискални устройства и на софтуера до 1 април, и веднъж до 1 юли, заради въвеждането на изискване за разбивка в цената на горивата, която да показва ДДС, акциз и надценката на бензиностанцията.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | софтуер | МФ | бизнес | касови апарати | отсрочка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини