Офис площите в строеж в София се увеличават

Най-активни на пазара през второто тримесечие са наемателите от IT сектора

Снимка: Economic.bg

Обемът на офис площите в строеж в София през второто тримесечие на 2019 г. нараства. В момента се строят малко над 450 000 кв.м., които са предвидени за въвеждане в експлоатация до края на 2022 г. Още около 400 000 кв.м. са планирани за изграждане, но за тях все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности, сочат данни на MBL. 

Увеличава се предлагането на модерни офис площи в София. От началото на годината пазарът на офис площи в столицата запази инерцията си и през второто тримесечие бяха въведени нови 23 000 кв., а нетно бяха усвоени 27 000 кв.м. В резултат делът на свободните офис площи се понижи с 9,1%. 

Търсенето на офис площи остава относително стабилно. Обемът на подписаните нови сделки възлиза на 20 500 кв.м, което е малък спад спрямо първото тримесечие на 2019 г. Най-активни на пазара са наемателите от IT сектора с 53% от новонаетите площи. 

Средните наеми през второто тримесечие останаха стабилни - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на  кв.м. Очаква се през втората половина на 2019 г. наемните нива да останат без съществена промяна.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | цени | офис площи | второ тримесечие | MBL

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини