НАСА отваря Международната космическа станция за частни астронавти

Американската космическа агенция има план да праща по двама души на година срещу заплащане

Снимка: NASA
Американската космическа агенция (НАСА) обяви, че отваря Международната космическа станция за посещения от частни астронавти. Целта на Агенцията е да насърчи комерсиалните полети и посещения в Космоса. Първоначално идеята е да бъдат допускани по двама души на година.

Решението на НАСА представлява цялостна промяна на стратегията, тъй като досега подобни посещения не бяха възможни. Първият частен астронавт трябва да пристигне на станцията най-рано през 2020 г., а всяка мисия ще е с продължителност до 30 дни. Това удоволствие обаче ще струва скъпо – цената на двупосочен билет е фиксирана на 58 млн. долара, а престоят на вечер – още 35 хил. долара.

Преди години Федералната космическа агенция на Русия и частната компания Space Adventures извършваше подобна услуга, но „астронавтите“ можеха да останат в Космоса най-много една седмица. Сега руснаците искат да рестартират програмата си и от 2021 г. отново да праща „приключенци“ до космическата станция.

Ако бъде подкрепена от пазара, Агенцията може да осъществява по де краткосрочни частни мисии на година до Международната космическа станция. Тези мисии ще бъдат частно финансирани, ще представляват специални търговски полети. Мисиите на частните астронавти ще използват американски космически кораб, разработен по Програмата на НАСА за търговски екипажи, се казва в изявлението на НАСА.


Мисиите ще бъдат обслужвани от SpaceX на Илон Мъск и от Boeing. И двете компании обаче все още не са готови с космическите кораби, които ще могат да извеждат хората в орбита.

Разбира се, всички частни астронавти, които летят по тази програма, ще се ръководят от определени ограничения по време на целия процес. Преди да полетят те ще трябва да покрият определени медицински изисквания и да преминат през стандартния процес на обучение за астронавти, посещаващи Космическата станция.

Според директива, която НАСА разработи, за да очертае по-подробно новия си пакет от търговски ориентирани услуги, частните астронавти няма да могат да използват „хардуер с висока критичност“, след като достигнат космическата станция.

„Частните компании ще плащат дневна такса за достъп до космическата станция“, каза Джеф Деуит, главен финансов директор на НАСА по време на пресконференцията, на която бе представена новата услуга.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: NASA | Космическа станция | комерсиални полети | частни туристи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини