НАСА разследва банково престъпление от Международната космическа станция

Американската астронавтка Ан Маклейн е влязла в банковата сметка на съпругата си докато е била в полет

Снимка: NASA
18:18 25.08.2019
НАСА незаконно влизане в чужда банкова сметка от борда на Международната космическа станция, пише „Ню Йорк таймс“. Американската астронавтка Ан Маклейн признава, че докато е била в полет, е влязла в банковата сметка на еднополовата си съпруга, с която се намират в процес на развод. Маклейн не смята, че е извършила престъпление.

Бившата съпруга Съмър Уордън обаче е подала във Федералната търговска комисия и в инспектората на НАСА жалба за несанкциониран достъп и кражба на лични данни.

Маклейн се върна от полет в космоса през юни тази година. Според адвоката ѝ тя просто е искала да се убеди, че няма проблеми със семейния бюджет и парите са достатъчни за плащане на сметките и грижите за сина, когото семейната двойка отглежда.

Съгласно споразумение между държавите собственици на Международната космическа станция - САЩ, Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция, върху човека, намиращ се в космоса, юрисдикция има собствената му държава. Същото се отнася и за собствеността на борда.

В случай че канадец извърши престъпление в Космоса, ще понесе наказание, съобразно канадското законодателство, например.

С развитието на космическия туризъм въпросът за наличието на строги правила за носене на наказателна отговорност става все по-актуален. До момента, обаче, не е имало възможност да се провери, как точно функционира системата.

Според НАСА досега не са получавани сведения за извършени в Космоса престъпления.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини