НАСА се нуждае от $20-30 млрд. за новата си мисия до Луната

Мисията цели да помогне за установяването на устойчива база на Луната

11:31 14.06.2019
НАСА има план да върне американските астронавти на Луната до 2024 г. За тази идея организацията говори вече няколко месеца, а сега започва да се изяснява и цената на мисията. Космическата агенция ще се нуждае от около 20 до 30 милиарда долара през идните пет години, каза администраторът на НАСА Джим Бриденстайн, цитиран от CNN. 

Това означава, че към бюджета на агенцията следва да се добавят средно между 4 и 6 млрд. долара всяка година. Така той ще достигне около 20 млрд. долара годишно. 

Новата програма на НАСА за изпращане на хора до небесния спътник на Земята се нарича „Артемида“. Името идва от това на древногръцката богиня на Луната – Артемида, сестра близнчка на Аполон. Същото бе използвано и за първата американска лунна програма от 60-70 години на миналия век. 

В сегашната мисия е предвидено на спътника да бъдат изпратени двама астронавти – един мъж, както и първата жена в историята.

Целта на програмта „Артемида“ е да установи устойчиво присъствие на Луната, с идеята да се проправи пътя на астронавтите да се връщат на повърхността ѝ отново и отново. Да се научим да живее и работим в друг свят, смята Бриденстайн, ще подготви хората за дългосрочна мисия за изпращането на хора на Марс за първи път в човешката история. 

Необходимите 20-30 млрд. долара са по-малко, отколкото някои предвиждаха. Все пак сумата не е окончателна. Бриденстайн например признава, че космическите полети могат да бъдат опасни и непредсказуеми и поради тази причина е практически невъзможно да се фиксира точна цена. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бюджет | НАСА | Луна | мисия | Артемида

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини