Некрополът Даргавс, известен като "Градът на мъртвите" (снимки)

Тук местните са погребвали своите близки

Снимка: Wikipedia
„Вие идвате тук, за да видите некропол, но вместо това чувствате вечния живот“, казва историкът Людмила Руслановна Габоева. "Истории за това мистериозно място се разказват от началото на 20 век", разказва тя пред BBC Reel.

Това е едно от най-мистериозните и обичани места в Русия - некрополът Даргавс, известен още като „Градът на мъртвите“.Даргавс е селище в Пригородния окръг на Република Северна Осетия – Алания, Русия, разположено на река Гизълдън в Кавказките планини.

Некрополът се намира извън селото и се състои от 99 различни гробници и крипти. Някои източници казват, че най-старата от криптите датира от 12-и век, а според други най-старата крипта е от 14-и век.Стените на криптите са изградени от каменни блокове и са замазани с най-вероятно вар или глинесто-варова смес. Те имат квадратни прорези за поставяне в труповете.

По-големите крипти достигат височина 2-4 етажа.Хората от близкото село използвали за погребение на своите близки малки дървени „лодки“, както е установено от археологически открития. Въпреки че няма реки в близост до селото, смята се, че те са правили това, тъй като се е вярвало, че душата на мъртвия трябва да премине широка река след смъртта.  Мъртвите били погребвани с част от своите вещи.

Говори се, че когато имало зарази, които унищожават цели семейства, и нямало кой да ги погребе, хората на предела на силите си влизали сами в криптите и чакали там да умрат.В комплекса са намерени много монети, тъй като осетинците хвърляли монета от хълма за всеки мъртъв член на семейството и ако монетата удари камък, това означава, че душата на мъртвия е достигнала небето. Пари били хвърляни също и в малките кладенци, които са пред всяка крипта.

Има няколко мита за гробището, като един от тях гласи, че всеки човек, дръзнал да отиде, никога няма да излезе жив. Това е една от причините местните почти никога да не ходят там.Въпреки популярността на мястото, тук не идват много туристи. Причината - дългия и труден път.  Пътува се поне един час от Владикавказ по тесни пътища сред хълмовете.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | некропол | Даргавс | Градът на мъртвите | Осетия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини