9 невероятни факта, които показват колко скъп град е Ню Йорк

Средната цена на жилище е 1,5 милиона долара

Снимка: Pixabay

Ню Йорк е известен с високите си цени и богатите си жители и това се дължи до голяма степен на процъфтяващия пазар на труда в града.

Ню Йорк има най-голямата градска икономика в света, съобщава MarketWatch, позовавайки се на доклада на Oxford Economics. През 2018 г. градът отчита най-големия си икономически бум през последните 70 години, според Кирстин Конли от Ню Йорк Пост. Ценните книжа, здравеопазването, технологиите, медиите и бизнеса, както и свързаните с туризма индустрии стимулират растежа на работните места, пише тя.

В резултат на това Ню Йорк постоянно се нарежда на първите 10 места като един от най-скъпите градове в света. Наемите в града са на път към исторически нива, а милион и половина жители на Ню Йорк живеят под равнището на бедността.

Ето 9 невероятни факта, които показват колко скъп град е Ню Йорк.

Ню Йорк е единственият град в света с повече от 100 милиардера

Ню Йорк има 105 милиардера, според доклада за преброяването на милиардерите от 2019 г. на Wealth-X. Това са повече милиардери, отколкото почти всяка страна в света, освен САЩ, Китай и Германия.

Типичният наем в Ню Йорк е $3 400 - два пъти повече от типичния национален наем в САЩ

Средната стойност на наема в САЩ е 1700 долара.

Ню Йорк е третият най-скъп град в света за отдаване под наем на апартамент с две спални. Battery Park City е най-скъпият квартал за отдаване под наем в Манхатън със среден наем от 5 603 долара.

Средният наем в Ню Йорк е около 82% от средната американска заплата.

Месечните разходи за паркинг на автомобил в Ню Йорк са над 606 щатски долара - повече от средния наем в някои американски градове

Дългосрочното паркиране на автомобил в Ню Йорк струва 606,37 долара на месец, според Parkopedia. Това е повече от средния наем в много американски градове, като Сан Хоакин, Калифорния ($ 539) или Монте Виста, Колорадо ($ 561).

Типичната цена на жилищата за продажба в Ню Йорк е 1,5 милиона долара


Националната средна цена на продаваните жилища е $289 900, според Zillow.

В Ню Йорк е най-скъпият жилищен имот, продаден някога в САЩ - пентхаус за 238 млн.долара.

Милиардерът и мениджър на хедж фонд Кен Грифин купи триетажния мезонет с площ от 23 000 кв. фута в небостъргач на 220 Central Park South, съобщи The Wall Street Journal.

Пентхаус апартаментите в Ню Йорк са толкова скъпи, че не се продават, така че компаниите за недвижими имоти ги разделят на по-малки, по-евтини единици, за да ги извадят от пазара.

Един човек в Ню Йорк може да очаква да похарчи годишно общо $51 323 за стоки и услуги – повече, отколкото средният работник в САЩ получава за една година

Сумата е $4 277 на месец, според Института за икономическа политика. Разходите в това изчисление включват жилище, храна, транспорт, здравеопазване, други нужди и данъци, без да се включват спестяванията или дискреционните разходи.

Четиричленно семейство в Ню Йорк може да очаква да похарчи $24 129 годишно за стоки и услуги  - това са $10 344 на месец


Те трябва да очакват да харчат най-много за грижи за децата – 2 773 долара годишно, според Института за икономическа политика.

Цената на живота е толкова висока, че мултимилионерите банкери от Уолстрийт бягат от града в търсене на по-достъпни жилища

През 2016 г. Ню Йорк е загубил 8,4 млрд. долара, защото жителите - много от тях богати банкери - се премесват в други щати, съобщава Джон Айдан Бърн от New York Post.

 Ню Йорк Сити е дом на един от петте най-богати пощенски кода в страната - 10007. Средният доход там е $879 000

Пощенският код е на Южен Трибека, според класацията на Блумбърг за най-богатите пощенски кодове на Америка. Средният годишен доход в квартала е $879 000, според данъчните декларации за 2016 година.

Според Zillow, средната цена на жилищата в района е $3,8 милиона. Новите сгради в Трибека са известни дори с по-скъпи апартаменти – пентхаус се продава за около 30 милиона долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ню йорк | град | стандарт | скъп

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини