Новият управител на турската централна банка ще сваля лихвите

Мурат Уйсал даде първото си интервю пред държавната агенция Анадолу

Мурат Уйсал
Мурат Уйсал
Снимка: Централна банка на Турция
08:40 16.07.2019
Новият управител на централната банка на Турция се  появи за първи път пред медии след изненадващото си назначаване от президента Реджеп Тайип Ердоган с послание, което намеква за сдържаност, докато се насочва към намаляване на лихвените проценти.

В първото си интервю след свалянето на предшественика си преди повече от седмица, Мурат Уйсал каза, че "има място за маневриране в паричната политика", но обеща да запази "разумна норма на реална възвръщаемост" за инвеститорите. Спрямо цените, Турция има най-високите разходи по заеми в света, след като инфлацията се забави повече от прогнозата миналия месец, пише Блумбърг.

„Дизайнът на парично-политическите процеси в новия период ще се основава на подход, фокусиран върху данните, който отчита всички макроикономически показатели, предимно инфлацията и икономическата активност“, каза Уйсал пред държавната агенция Анадолу. От решаващо значение е да се поддържа предпазлива политика "но степента на стягане тук най-добре може да бъде описана чрез реални лихвени проценти, а не чрез номинални ставки", каза той.

Ердоган даде да се разбере, че очаква централната банка да се вслуша в призивите му за намаляване на лихвените проценти, след като уволни предишния управител Мурат Четинкая след пауза в политиката, продължила повече от девет месеца. Убеден, че по-високите лихвени проценти предизвикват инфлация, президентът обеща значително по-ниски разходи за заеми до края на годината.

В кратко изявление след назначаването си Уйсал каза, че ще продължи да прилага паричната политика самостоятелно, в съответствие със своя мандат и авторитет.

Тъй като инфлацията е намаляла с близо 5 процентни пункта досега тази година, Турция сега се гордее с реална ставка от 8,3%, най-високата сред повече от 50 големи икономики, проследени от Bloomberg.

Уйсал, заместник-управител от юни 2016 г., който ще води първата си среща начело на централната банка на 25 юли, цитира спад в инфлационните очаквания и подобряване на ценовото поведение.

Неговият акцент върху по-широката икономическа дейност би могъл да отбележи промяна спрямо политиката на Четинкая, чийто фокус беше инфлацията. Основната цел на турската централна банка „е да постигне и поддържа ценова стабилност“, според уебсайта й.

Централната банка ще разработи рамка, която „се основава на очакванията и на нашите собствени прогнози и поддържа разумна степен на реална възвръщаемост“, казва Уйсал.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | централна банка | лихви | турска лира | Мурайт Уйсал

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини