„Дънди“ открива днес рудника за добив на злато край Крумовград

Той е основен поминък за хората от община Крумовград

Снимка: bTV/Стопкадър
08:14 23.08.2019
Канадската добивна компания Dundee Precious Metals започна да разработва най-старият златен рудник в Европа, който се намира на хълма Ада тепе край Крумовград. Това ще е и първият новоразработен рудник в България за последните 40 години. Инвестицията в мината за добив се оценява на 160 млн. долара.

Обектът ще бъде открит официално днес в присъствието на премиера Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Реалната експлоатация на рудника е започнала през юли и вече са произведени първите количества златен концентрат. На хълма Ада тепе вече работят всички минни съоръжения. Рудата се добива по открит способ, а годишната преработка е 800 000 тона. За извличане на златото не се използват цианиди, което е било едно от изискванията на местните хора, за да позволят стартирането на процеса.

„Дънди прешъс“ стопанисва и най-голямата работеща златна мина в Европа – тази в Челопеч. Рудникът е основен поминък за хората от община „Крумовград“, като той ще даде работа на 280 души

Очаква се добивът на злато от „Ада тепе“ да продължи около 10 години, но изградените там мощности за преработка ще продължат да работят и след това.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | злато | Крумовград | рудник