НС удължи с три месеца срока за регистрация на търговците на горива

Това е второто отлагане на закона, след като първо бе забавен със 6 месеца

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
13:52 09.10.2019

С три месеца се удължава срокът, в който търговците на нефтопродукти трябва да се регистрират. На 27 октомври изтичаше срокът за тази регистрация, но след днешното решение на Народното събрание той се удължава с още три месеца.

Предложението за това дойде от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Това е второто отлагане на промените в Закона за регулирането на административните дейности и търговията с нефт и нефтени продукти, след като срокът за влизане в сила на наредбата веднъж бе удължен с 6 месеца.

Според Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, приетите разпоредби ще затруднят дейността на земеделските производители, строителни компании, минния бранш и други бизнеси, чиито машини ще се зареждат с горива по по-сложни правила. Според тях промените, изискващи по-висок уставен капитал и обезпечения, са в полза на едрия бизнес. 

Дребните търговци продължават да отказват да се регистрират по сега действащите изисквания, които определят като непосилни. Днес дори техни представители се събраха на мълчалив протест пред парламента, с което потвърдиха стачната си готовност.

На обратното становище е Българската петролна и газова асоциация, според която целта на закона е да има ясни правила и да се намали сивият сектор, който е огромен и създава корупция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Народно събрание | отлагане | закон за горивата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини