Общината в Дупница няма пари да изчисти отпадъците под „Струма“

Според зам.-кмета на Дупница собственикът сам трябва да почисти боклуците под магистралата

14:21 22.08.2019
До края на деня геодезисти, изпратени от община Дупница, трябва да изчислят обема на вторичните суровини и отпадъците, съхранявани в депото под моста на автомагистрала “Струма“. След това местните власти ще търсят средства и фирми, които да почистят терена. Това коментира пред БНР зам-кметът на града Крум Милев.

След пожара под моста преди седмица участъкът на магистралата между Дупница и Бобошево беше затворен за месец и половина. Срещу собственика на фирмата, оставила отпадъците, са повдигнати две обвинения.

„Все още не е ясно какъв обем вторични суровини - опаковки за лекарства, блистери, отпадъци от фармацевтичното производство край Дупница се съхраняват под виадукта на аутобана, каза зам.-кметът Крум Милев. "В момента сме изпратили геодезист да заснема и да направи изчисления на кубатурата на отпадъците, и най-важното, трябва да намерим кой ще ги приеме тия боклуци, допълни той. 

Според Милев собственикът трябва да почисти отпадъците.

"Първо ще искаме разрешение от прокуратурата дали ще ни разрешат, там се води следствие. Ние имаме заведено дело за неправомерното ползване на тия имоти. Общината няма такива пари да ги изчисти, това ще струва много пари на общината и, ако тръгне да ги чисти общината, трябва да пуска обществена поръчка, защото най-вероятно ще надхвърли сумата, която позволява без да се подписват договори за такова нещо“, коментира още Милев.

Пред NOVA зам.-кметът уточни, че общината не е давала терен под наем на фирмата, която стопанисва отпадъците. „Това, което виждате, се стопанисва неправомерно от нея, за което имаме дела“, коментира той и допълни, че сметището е под магистралата от поне 4-5 години. 

Заместник-кметът на Дупница допълни, че администрацията се е опитала да се справи с проблема по различни начини, включително и със санкции. „Писали сме на АПИ, писали сме до РИОСВ и до други институции. От АПИ нямаме отговор. До тях писахме през април 2018 година. От тогава знаят, че има опасност от пожар”, коментира още Крум Милев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: магистрала | Струма | отпадъци | пожар | АПИ | община | Дупница

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини