Официално: Русия се оттегли от договора за ракети със среден и малък обсег

Президентът Путин подписа днес закона

Снимка: БТА
Руският президент Владимир Путин е подписал закон, с който Русия прекратява Договора за ликвидиране на ядрени ракети със среден и по-малък обсег.

Законът, приет от долната камара на парламента на Русия, Държавната дума, на 18 юни и одобрен от горната камара, Съветът на Федерацията, на 26 юни, е публикуван на официалния портал за правна информация на руската президентска институция, съобщи ТАСС.

Законът уточнява, че държавният глава ще вземе решение за подновяване на договора от страна на Русия. Нормативният акт влиза в сила в деня на официалното му публикуване.

По-рано председателят на комисията по отбрана и сигурност на федералния съвет Виктор Бондарев каза, че "вземането на решение за спиране на Договора е принудителна и необходима мярка и подходящ подход към настоящата система за контрол на въоръженията".

САЩ започнаха да обвиняват Русия в нарушаването на договора през юли 2014 г. Оттогава Вашингтон многократно повтаря твърденията си, докато Москва ги отхвърля и напредва с насрещни искове относно прилагането на договора от страна на САЩ.

Съединените щати прекъснаха задълженията си съгласно Договора зот 2 февруари 2019 г. Американската администрация предупреди, че Вашингтон ще напусне Договора в рамките на шест месеца, ако Русия не се съобрази с споразумението. САЩ настояват Русия да унищожи своите наземни крилати ракетни системи на далечни разстояния 9M729, които не отговарят на ограничения диапазон, позволен от договора, както твърди Вашингтон.

На 2 февруари руският президент Владимир Путин отговори, заявявайки, че Москва ще спре договора от времето на Студената война.

На 8 декември 1987 г. между бившия Съветски съюз и Съединените щати беше подписан Договорът за ядрените сили със среден и малък обсег. Документът стана многостранен с бившите съветски републики - Беларус, Казахстан и Украйна - като правоприемници. 

Договорът обхващаше разположени и неразположени ракети с малък обсег на действие (от 500 до 1000 километра) и ракети със среден обсег (от 1000 до 5500 километра).


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: договор | САЩ | Русия | Владимир Путин | ракети | оттегляне | среден обсег | малък обсег

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини