ОПЕК може да пречупи шистовата индустрия в САЩ

Картелът би могъл да вдигне рязко добива, а това е пагубно за американските производители

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отново ще се превърне във враг на американската шистова индустрия, ако Конгресът на САЩ приеме Законът против картелите при производството и износа на петрол (т.нар. NOPEC). Това пише  Bloomberg, позовавайки се на свои източници, които са присъствали на среща между старши представители на ОПЕК и американски банкери.

Петролният министър на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал-Мазруей е казал на представителите на кредиторите, че ако подобен закон бъде приет, групата, която по своята същност е картел между петролни държави, ще се разпадне и всеки неин член ще увеличи добива и износа си до максимум.

А това пък би било повторение на ситуацията от 2013 и 2014 г., когато заради свръхпредлагането от страна на ОПЕК цените на петрола се сринаха то 120 на 35 долара за барел. В резултат на това много от американските шистови производители трябваше да затворят част от платформите си и да спрат работа. Шистовият добив е по-скъп от конвенционалното изпомпване, а самите производители в САЩ работят благодарение на заеми.

Банкерите, които осигуряват дълговото финансиране, от което се нуждаят производителите на шистов петрол и газ, са естествената цел за противниците на законопроекта NOPEC. Банките бяха силно засегнати от срива на цените през 2014 г. и съответно проблемите при шистовата индустрия в Америка. Те все още се възстановяват от претърпените тогава загуби и бавно връщат доверието си в тази индустрия.

В момента кредитирането е по-улеснено, тъй като цените на петрола са над 60 долара за барел и шистовият добив е рентабилен. Но кредиторите са наясно, че стойността на суровината е такава в голяма степен заради сегашната политика на ОПЕК да поддържа изкуствено нисък добив.

Всъщност, ако ОПЕК започне да изпомпва отново с максимален капацитет, дори и без Иран и Венецуела, и с продължаващи прекъсвания в Либия, това ще окаже значителен натиск върху цените, особено ако Русия се присъедини, смятат анализатори.

Но законопроектът NOPEC има твърде малък шанс да стане закон. Това не е първият опит на законодателите в САЩ да подведат под отговорност ОПЕК заради картелната същност на групата. Но никога досега не е приемано подобно законодателство.

Но предупреждението на Сухаил ал-Мазруей показва твърде голямата зависимост на американските шистови производители от заемните пари.

Проблемът е, че шистовият добив е твърде скъпа дейност, както призна преди няколко месеца главният изпълнителен директор на Total в интервю за Bloomberg. А възвращаемостта е прилична, ако цените на петрола са сравнително високи и се улучи добро находище. Разбира се, има начини за оптимизация на разходите и повишаване на производителността, но въпреки това производителите имат нужда от много повече пари за дейността си, отколкото конвенционалните производители.

Индустрията е наясно с тази уязвимост. Американският петролен институт гласно се противопоставя на NOPEC, почти толкова, колкото и на самата ОПЕК, а Боб Дъдли от ВР каза тази седмица по време на CERAWeek в Хюстън, че NOPEC „може да има тежки и нежелани последици, ако започнат да се водят съдебни дела по целия свят“.

А „тежки и нежелани последици“ не е фразата, която банкерите обичат да чуват. Вероятно те ще се присъединят към групата на противопоставящите се на подобен закон, за да запазят живи шистовите производители. А междувременно индустрията може да опита да обмисли начини за намаляване на зависимостта си от заемните пари – например чрез ограничаване на производството в даден момент. В противен случай в даден момент може да бъдат принудени да го направят.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: шистов петрол | шистов добив | американски петрол | добив в САЩ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини