Още едно популярно в Instagram езеро се оказа токсично

То е замърсено от стара мина за волфрам

Монте Неме
Монте Неме
Снимка: Wikipedia
21:17 17.07.2019
Потребители на Instagram са били приети в болница, след като се опитали да заснемат идеалните снимки в „идилично“ езеро в северозападна Испания, което се оказало пълно с токсични химикали.

Монте Неме в района на Галисия привлече тълпи от туристи през последните години благодарение на ярките си тюркоазени води. Но всъщност обектът е пълна с вода кариера, свързвана с някогашен добив на волфрам, а характерният син цвят на водата се дължи на химическо замърсяване, пише "Индипендънт".

Мината е изоставена през 80-те години на миналия век, но преди това е била използвана за извличане на волфрам, ключов компонент при производството на електрически крушки и за закаляване на стомана по време на Втората световна война при генерал Франсиско Франко.

Повечето посетители си правят селфи отдалеч, но някои са предприели допълнителна стъпка и се потопили във водата - за да получат перфектната снимка, но с тежки последствия.

Една от туристките е казала пред испанския вестник Publico, че след като е влязла в контакт с водата, тя е повръщала и е получила обрив, който продължил две седмици.

Това не е първият случай, когато потребителите на социалните медии са привлечени към токсичен обект в желанието си перфектни снимки.

Едно красиво тюркоазено езеро, което е популярно място за селфи в Русия, наскоро беше разкрито като токсична сметище. Наречено "Сибирските Малдиви", то привлече стотици потребители на Instagram благодарение на яркия си син оттенък.

Но, според Сибирската генерираща компания, която притежава езерото, то всъщност е депо за пепел от местно въглищно предприятие и контактът с водата трябва да се избягва на всяка цена.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Испания | снимки | Instagram | езеро | токсично | Монте Неме

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини