Осло разработва безжично зареждане за електрическите таксита

Системата ще позволи на колите да прекарват повече време на пътя, отколкото на станция за презареждане

Снимка: Pexels
19:53 22.03.2019
Осло предприема редица стъпки до 2023 г. да няма нито едно такси, което да отделя вредни емисии. Норвежката столица възнамерява да изпълни тази цел, пускайки предимно електрически таксита по улиците си. За да бъде лесно и бързо презареждането на батериите ми, градските власти вече работят по въвеждането на система за безжично презареждане на електромобилите, пише Engadget.

Целта на града е да първият в света, който има такава система за презареждане, въпреки че не е съвсем ясно кога точно ще заработи тя. На стоянките на такситата ще бъдат поставени плочи за безжично предаване на ток и те ще позволят зареждането на автомобилите с до 75 киловата мощност на електроподаването. Токът ще бъде вкарван в колата чрез специален приемник.

Финландската компания Fortum, която работи по проекта, твърди, че традиционното презареждане на електромобилите посредством кабели хаби прекалено много време. Планираната система ще позволи на такситата да прекарват повече време на пътя, отколкото за презареждане, тъй като техните батерии ще бъдат пълнени постоянно, докато чакат на стоянка клиенти.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Норвегия | електромобили | Осло | електрически коли | електрически таксита | е-таксита | безжично презареждане

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини