От днес влизат в сила новите правила за безопасност на лекарствата

За изпълнението на новата европейска наредба аптекарите ще трябва да инвестират в нов софтуер

От днес започват да се прилагат новите правила за показателите за безопасност на лекарствата, отпускани по лекарско предписание и продавани в ЕС. Производителите вече ще трябва да поставят двуизмерен баркод и средство срещу подправяне върху опаковката на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. 

Аптеките — включително продаващите онлайн — и болниците ще трябва да проверят автентичността на лекарствата, преди да ги отпуснат на пациентите. Това е заключителният етап в прилагането на Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти, приета през 2011 г. с цел гарантиране на безопасността и качеството на лекарствата, продавани в ЕС. 

„Почти 7 години след приемането на Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти тя ще бъде изпълнена изцяло благодарение на въвеждането на проверката „от край до край“ и на показателите за безопасност на лекарствата по лекарско предписание. Иначе казано, от всяка аптека и болница в ЕС ще се изисква да има система, с помощта на която откриването на фалшифицирани лекарства ще бъде по-лесно и по-ефективно. Въпреки че и след старта на системата ще трябва да се направи още, за да се гарантира, че тя функционира правилно в целия ЕС, аз съм убеден, че с нея поставяме още една предпазна мрежа между гражданите и опасностите, които крият неразрешените, неефикасните или опасните лекарства“, заяви комисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

За изпълнението на новата европейска наредба аптекарите ще трябва да инвестират в нов софтуер. Според част от фармацевтите в България новата система не само би затруднила работата, а има и сериозни пропуски. Друго притеснение е, че новата система ще бъде свързана с НАП и така тя ще има достъп до складови наличности и данни на пациенти.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | лекарства | ЕК | нови правила | фалшифициране на лекарства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини