От другата пролет Германия ще плаща за балнеолечение и физиотерапия в България

Очаква се около 10 хил. германци годишно да извършат възстановителни и здравни процедури у нас

Снимка: PxHere
21:22 27.09.2019
От пролетта на следващата година германските здравноосигурителни каси ще плащат германски пациенти да идват в България за балнеолечение и физиотерапия, пише БНР, позовавайки се на изказване на Сийка Кацарова, председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси разшири през септември списъка с 14 държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги за профилактика, като към него добави и България, каза Сийка Кацарова. Това означава, че германските граждани, които идват у нас по линия на здравноосигурителните каси в Германия, ще заплащат само 10 на сто от цената за рехабилитация или превенция, проведена у нас. Останалата сума ще се покрива от здравната каса.

По данни на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни фондове плюс фондове "Социални грижи". От приблизително 83 млн. души в Германия над 73 млн. са били здравно осигурени в края на миналата година.

Повече от 20 млн. души годишно използват възможностите за извънболнична превенция в страната и в чужбина. Здравната каса покрива около 90% от разходите на пациентите за лечение.

„Това са пациенти, които предимно на преден план е опорно-двигателният апарат като заболявания. България има невероятен климат, който идва като добавка към балнеолечение или таласотерапия. Климат, от който добре се повлияват както ставни заболявания, така и заболявания на дихателната система“, обяснила е д-р Таня Ангелова от Съюза по балнеология и СПА туризъм.

На здравните каси в Германия е предложен списък с хотели у нас с гарантирано качество, който впоследствие ще бъде разширен. Очаква се около 10 хил. германци годишно да извършат възстановителни и здравни процедури у нас.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Германия | балнеолечение | физиотерапия | здравни каси | здравноосигурителна каса

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини