Паника и недостиг на храна очаква Великобритания при „твърд” Brexit

Това са част от заключенията в правителствен документ, с който разполага Sky News

Снимка: Pixabay
14:14 02.08.2019
Brexit без сделка може да доведе до незабавен недостиг на храна, паника сред потребителите и до повишен риск от контрабанда на хора в рамките на седмици. Това е записано в секретен документ на британското правителство, който обаче е изтекъл към Sky News.  Експертите, изготвили доклада, предупреждават, че хаотичното напускане на ЕС може да влоши сериозно ситуацията с организираната престъпност в страната, особено тежко се очаква да бъде ситуацията в Северна Ирландия.

В доклада има и предупреждение, че гражданите на Обединеното кралство в ЕС могат да загубят достъп до услуги и права на пребиваване в рамките на 24 часа след напускането, което според премиера Борис Джонсън ще се случи на 31 октомври със или без споразумение с ЕС.

Описвайки първата седмица след Brexit, в документа се казва: „Потенциална паника на потребителите и недостиг на храна, дори в райони, които не са пряко засегнати и не са по границата“.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид тази седмица обяви, че ще бъдат предоставени допълнителни 2.1 млрд. британски лири за подготовка на Brexit без сделка.

Управителят на централната банка Марк Карни също предупреди, че напускането без договорена сделка ще е „мигновен шок“ за икономиката. Той каза, че паундът ще се обезцени, инфлацията ще нарасне, а растежът на БВП ще се забави.

Документът е подготвен през последните седмици от управлението на Тереза Мей, съобщава Sky. Той е бил показан на министрите, но не е подписан, което означава, че не е част от правителствената политика.

Най-лошите сценарии – за първия ден след Brexit, за първите две седмици и за първия месец - също описват „потенциалното търкане“ в морето между британски и европейските риболовни лодки.

В документа се казва, че трансграничната търговия със селскостопански стоки между Северна Ирландия и Ирландия „практически ще спре“, докато другата търговия ще се забави.

Говорителят на „Даунинг стрийт“ отказа да коментира изтекли документи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Брекзит | Брекзит без сделка | потребителска паника | недостиг на храна