Пътната агенция дава 500 хил. лв. за археология по трасето на „Хемус“

Пълното спасително археологическо проучване на обекта трябва да продължи не повече от 65 календарни дни

15:53 11.09.2019
Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за археологическо проучване на открития обект в района на село Градище, по трасето на магистрала „Хемус“, в участъка от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци. Прогнозната стойност на поръчката е 500 хил. лв. без ДДС.

При първоначалното обследване на трасето е разкрит многослоен археологически обект, съобщават от АПИ. По време на предварителното му проучване се откриват селища от бронзовата, римската епоха и Средновековието. Най-многобройни са материалите от втората половина на IV в. и началото на V в. Сред находките присъстват керамика, монети, накити, инструменти, прешлени за вретено, тежести за стан и др. Разкрити са също ями вероятно от къснобронзовата епоха (II хил. пр. Хр.) и ранносредновековна землянка.

Пълното спасително археологическо проучване на обекта трябва да продължи не повече от 65 календарни дни. 

По трасето на магистрала „Хемус“ в 16-километровата отсечка - от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци, за проучване и наблюдение по време на строителството са регистрирани 5 археологически обекта. Общата стойност за предварителното и пълното им археологическо проучване е около 1,2 млн. лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | проучване | магистрала Хемус | пътна агенция | антично селище

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ