Петър Илиев: Изнасяме евтиния ток, а за нас остава скъпият

Според шефа на НЕК свободният пазар е оставен на самотек

Снимка: Economic.bg/Архив
Токът за бизнеса се оскъпява изкуствено с 20 лв. на мегаватчас заради две държавни плащания. Това обяви шефът на НЕК Петър Илиев, който участва в дискусия, посветена на свободния пазар на ток, предаде БНТ. 

По думите му има изкривяване на борсовата търговия заради липсата на достатъчно правила и не се защитава ликвидност на свободния пазар. "Свободният пазар е оставен на самотек. В един момент може и да няма ток за свободния пазар", прогнозира Илиев. 

Според него липсата на ясни правила за продажбата на ток е една от причините за оскъпяването на тока за промишлеността, тъй като това позволява да се изнася евтин ток, а в страната остава скъпият. "Оказва се, че изнасяме евтината енергия, а на пазара у нас остава скъпата", посочи шефът на НЕК. 

Освен Петър Илиев, по време на дискусията ще бъдат изслушани и енергийният министър Теменужка Петкова, шефът на КЕВР Иван Иванов, представители на бизнеса, синдикати и представители на борсата.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | цена | НЕК | свободен пазар | Петър Илиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини