Петкова: Предлагаме създаване на платформа за търговия с ток само за индустрията

Тя е сезирала КЕВР и КЗК за цените на борсата за ток

Снимка: Economic.bg
Проучваме възможността за създаване на нова платформа на Българската енергийна борса, която ще бъде предназначена само за голямата индустрия. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в "Още от деня" по БНТ. 

По думите й платформата няма да е задължителна, а ще бъде още една възможност за бизнеса в България. Подобна платформа има във Франция, а идеята е обсъдена с представители на Европейската комисия вчера, поясни още енергийният министър.

Петкова обясни още, че не бива да се сезираме само върху държавните дружества, тъй като те осигуряват 60% от предлаганата енергия, а останалите 40% са от останалите източници на пазара. "Дружествата трябва да осигуряват ликвидност на свободния пазар. Те продават енергията си на пазарен принцип", допълни министърът на енергетиката. 

Тя каза също, че е разпоредила проверки на КЗК и КЕВР във връзка с твърденията на бизнеса за спекулации на свободния пазар на електроенергия. Компетентните органи могат да направят проверка и да се произнесат, всички други твърдения не могат да се приемат като меродавни, посочи Петкова. 

Според нея основните количества енергия за индустрията трябва да се закупуват на двустранни договори, а количествата, които не достигат, могат да се закупуват от платформата ден напред. 

По повод оставката на Петър Илиев, тя обясни, че не е лесно да се управлява НЕК и той се справя добре със задълженията си. Надявам се, че в диалог с бизнеса ще намерим едно конструктувно решение, обобщи енергийният министър. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | ток | цени | КЗК | бизнес | КЕВР | Петкова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини