Петролът е на 6-седмичен връх

Фючърсите на сорт Брент и американския петрол продължават да растат след вчерашния скок с над 4%

Снимка: Pixabay
Петролните фючърси достигнаха шестседмичен връх днес, заради евакуацията на платформите в Мексиканския залив и опита на Иран да задържи британски танкер в Близкия изток. Сорт Брент се търгува за 67.4 долара за барел към 11 ч. българско време, което е ръст от 0.6% спрямо цената на затваряне от вчера. Американският лек суров петрол струва 60.8 долара за барел, или с 0.6% повече.

Вчера и двата сорта отчетоха внушителни покачвания от над 4%. За последно фючърсите са се търгували на такива високи нива преди шест седмици, пише Reuters.

Пет кораба, за които се смята, че принадлежат към Иранската революционна гвардия, са поискали от британски петролен танкер в сряда да спре в близките ирански води. Те обаче са се оттеглили, след като са получили предупреждение от британски боен кораб в близост.

Напрежението в Близкия изток е високо след скорошните атаки срещу танкери, преминаващи през Ормузкия проток, а миналия месец Иран свали американски разузнавателен дрон, с което двете страни бяха на прага на военен конфликт.

Също така вчера производителите на петрол в Мексиканския залив затвориха почти една трета от платформите там заради бурята, която бушува в региона. Петнадесет производствени платформи и четири сондови кули са били евакуирани в северния централен залив на Мексико, по данни на щатския регулатор.

Целта е да се гарантира животът и здравето на работниците. Очаква се бурята да вилнее поне до петък.

Цените на петрола бяха подкрепени и от спада в запасите в САЩ през миналата седмица. Те са намалели с 9.5 млн. барела, докато средната оценка на анализаторите беше за свиване с около 3.1 млн. барела. Запасите намаляват за четвърта поредна седмица, припомня Reuters.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена на петрола | Сорт Брент | поскъпване на петрола | поевтиняване на петрола

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини