Петролът поскъпва рязко днес

Фючърсите успяха да възстановят половината от срива на цената от вчера

Фючърсите на петрола скочиха с повече от 1 долар за барел в ранната търговия, с което бе възстановена половината от 5-процентната загуба в предишната сесия. Сорт Брент поскъпна с 2.7% до 57.75 долара за барела, а американският лек суров петрол нарасна с 3% до 52.6 долара за барел.

В сряда фючърсите достигнаха най-ниските нива от януари, след като данните за запасите в САЩ показаха изненадващо нарастване.

Анализаторите смятат, че цените на суровия петрол се повишават заради очакването Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, и други производители в Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) да предприемат още действия в подкрепа на пазара чрез намаляване на предлагането.

„Прагът е 60 долара за барел и ако цената падне под него за значителен период от време, очаквам доставките да бъдат изтеглени от пазара, за да подкрепят цените“, казва пред Reuters Вирендра Чаухан, петролен анализатор на Energy Aspects в Сингапур.

Bloomberg в сряда цитира саудитски служител, който казва, че страната води преговори с други производители за предприемане на действия за спиране на потъването на цените на петрола.

„Реториката на търговската война ще продължи да ръководи пазарите, но коментарите от Саудитска Арабия могат да доведат до безпрецедентни действия за стабилизиране на цените“, казва Алфонсо Еспарза, старши пазарен анализатор в Oanda. „Трудно е да си представим как би изглеждало това като се има предвид колко е трудно беше ОПЕК+ да се съгласи на споразумението за ограничаване на производството. Но като се има предвид потенциалното свободно падане на суровия петрол при продължаване на търговската война, нито един вариант не е изключен“, казва той.

Esparza добави, че по-слабият американски долар също е оказал подкрепа на възстановяването на цената на петрола днес. Индексът на долара, който измерва валутата спрямо шест други основни валути, е спаднал с 1% от 31 юли, ден преди САЩ да ескалира търговския си спор с Китай.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | търговия с петрол | петролни фючърси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини