Петролът поскъпна с 1% заради промените в Саудитска Арабия

Кралството има нов министър на енергетиката и се очаква той да подкрепи допълнително орязване на производството

Снимка: БТА
08:47 09.09.2019
Петролът се повиши в понеделник заради очакванията, че Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, ще продължи да подкрепя намаленото производство в рамките на ОПЕК+, за да подкрепи цените при новия министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

Фючърсите поскъпнаха за четвърта поредна сесия и бяха подкрепени и от коментари на министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства, че ОПЕК и техните съюзници са поели ангажимент да балансират пазара на суров нефт.

Глобалният бенчмарк Брент се повиши с 0.9%, достигайки 62.07 долара за барел към 8.30 ч. българско време. Американският лек суров петрол поскъпна с 1% до 57.09 долара за барел.

Салман, дългогодишен член на саудитската делегация в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), беше посочен на длъжността в неделя, заменяйки Халид ал Фалих. Той е син на саудитския крал Салман и това е първият път, когато енергийният портфейл е предаден на член на кралското семейство.

Той помогна за договарянето на настоящото споразумение между ОПЕК и страни извън картела  (ОПЕК+) за намаляване на световните доставки на суров петрол, за да се поддържат цените и да се балансира пазара.
Саудитски служител заяви в неделя, че няма да има промяна в политиката на Саудитска Арабия и ОПЕК относно съкращенията и че принц Абдулазиз ще работи за укрепване на сътрудничеството между ОПЕК и производителите извън ОПЕК.

„Промяната не означава непременно промяна в политиката, доколкото тя се разглежда като ход за подобряване на отношенията в рамките на ОПЕК и с производителите извън ОПЕК“, каза Стивън Инес, азиатско-тихоокеанският пазарен стратег на Axi Trader.

Руската нефтена продукция през август надхвърли квотата си по споразуменията OPEC+, припомня Reuters.
Министърът на енергетиката и промишлеността на ОАЕ Сухайл Мазруей заяви в неделя, че членовете на ОПЕК и производителите извън картела са „ангажирани“ да постигнат баланс на пазара на петрол.

Запитан за възможни по-дълбоки съкращения на производството, министърът каза на пресконференция в Абу Даби, че не се интересува от текущите цени на петрола, а от нивото на запасите от петрол.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ОПЕК | пазар на петрол | управляване на цените