Плевнелиев успокоява: Ще имаме и други възможности за автомобилен завод

Според президента все още има шанс Volkswagen да избере България, въпреки че компанията вече се спря на Турция

Няма нужда да си посипваме главата с пепел, имаме капацитет да преговаряме и с други автомобилни производители за инвестиция у нас. Това каза президентът на България (2011-2016 г.) и председател на автомобилния клъстер Росен Плевнелиев след днешната среща с премиера Борисов в Министерски съвет. Той коментира скорошното решение на германския концерн Volkswagen да се спре на Турция вместо на България за строителството на новия си завод.

Въпреки решението на Надзорния съвет на VW да избере Измир Плевнелиев смята, че все още е рано да отписваме сделката с германския концерн. „Преговорите продължават, правителството е направило много, за да стигнем за първи път до толкова стратегическа инвестиция. Турция е избрана да продължи да се преговаря с нея преференциално, но това не значи, че нямаме шанс. Това, че сме на финала с страна като Турция е огромен успех за България“, каза президентът.

Според него българските власти са натрупали опит и знание от досегашните преговори. „Разбрахме много, имаме амбицията да продължаваме напред. В следващите месеци продължаваме да работим заедно с Volkswagen и преговарящите екипи. Докато няма подписан договор, все още имаме шанс“, каза Плевнелиев.

Той изнесе данни и за състоянието на индустрията в България, свързана с производството на автомобили в Европа. Според неговите данни, когато Автомобилният клъстер бе създаден през 2012 г., в автомобилостроенето в България са работили 30 компании. Те са били с оборот от 2 млрд. лв., а броят на заетите е бил 9 хил. души. "Днес в автомобилостроенето работят над 60 хил. човека, броят на компаниите е 230, оборотът е над 10 млрд. лв. Безспорно това е една от най-динамично развиващите се индустрии в България, успехът е факт, но ние сме амбицирани да постигнем повече", заяви Плевнелиев и подчерта, че краткосрочна цел е производството и инвестициите да се удвоят - заетите в сектора да станат 120 хил. души, а броят на работещите компании да достигне 500.

Президентът обяви също, че ще започне изграждането на трасе за тестване на автономни автомобили и лаборатория за 5G мрежа. Това решение е било взето на срещата на клъстера с правителството. Трасето ще е в базата на летище Доброславци, а лабораторията в София Тех парк и ще е свързана със суперкомпютъра, който страната ни очаква. Росен Плевнелиев допълни, че ще се водят преговори за допълнителни стимули от държавата не само за големи производители, но и за първостепенни доставчици. Ще се помисли и за европейско финансиране, както и промени в законовите наредби. Всичко това обаче ще бъде включено в нова национална стратегия за развитието на автомобилния сектор у нас.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: завод | Росен Плевнелиев | Фолксваген

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини