Подходът на Великобритания към Huawei е погрешен, предупреждава шефът на Ericsson

Същността на 5G мрежите обезсмисля ограничаването на оборудването до част от инфраструктурата

Снимка: БТА
13:11 24.06.2019
Изключването отчасти на Huawei от 5G мрежите на Великобритания няма много смисъл от техническа гледна точка, смята ръководителят на американското звено на Ericsson Никлас Хувелдоп. Според него държавите трябва да изберат дали да позволят на компаниите пълен достъп, или никакъв, пише Financial Times. В интервю за изданието той обяснява, че план, позволяващ на Huawei да достави 5G компоненти, макар и не за критичната инфраструктура, показва погрешно разбиране на начина на работа мрежата. 

Ericsson е един от най-големите конкуренти на Huawei и за него определено ще е от полза, ако китайската компания бъде изключен от големите западни пазари – нещо, което Хувелдоп все пак не подкрепя.

САЩ активно лобират през съюзниците си да изключат напълно Huawei от бъдещите си 5G мрежи, предупреждавайки ги, че телекомуникационното оборудване на китайската компания може да се ползва от Пекин за шпионаж. Отказът на Лондон да подкрепи подобна позиция изостри отношенията между Обединеното кралство и Съединението щати. 

От изтекли в медиите доклади на британския Съвет за национална сигурност миналия месец стана ясно, че на Острова е обмисля опцията Huawei да бъде допусната до част от бъдещата мрежа, но не до критичната инфраструктура. Окончателното решение обаче все още не е взето и по всяка вероятност то ще остане в ръцете на наследника на Тереза Мей.

Британски служители коментираха, че могат да намалят всеки риск, който Huawei би създала. Тяхната идея е да позволят на компанията да доставя единствено оборудване, което пренася сигнали към и от мобилните телефони, но не и такова за централните части на мрежата, които служат за обработката на по-големи количества данни. 

Подобен подход обаче е малко вероятно да проработи, смята Хувелдоп. Той обяснява, че едно от условията за 5G по принцип е свързано с възможността тъй наречените „ядра“ да се поставят на „много далечния край“ на мрежата. „Цялата идея за незабавна обратна връзка и без латентност за приложения с добавена реалност зависи от функционалността на основната мрежа, която е разпространена в цялата такава“. 

Запитан дали има смисъл да се опитва да се прави разграничение между основна и неосновна част от мрежата, той казва: „В действителност не… Не разбирам това. Трябва да вземете решение какъв е проблемът, който се опитвате да решите“.

„Истинският проблем е, че голяма част от 5G е предназначена да бъде базирана на софтуер… затова традиционното разделение между ядро и периферия се размиват“, обяснява и Пол Триоло, експерт по технологична политика в Eurasia Group. По негови думи, всичко ще зависи от това как доставчиците ще прилагат мрежата. Те, казва той, много добре разбират сигурността на своите мрежи и какви видове трафик протичат през нея, което им позволява да търсят аномалиите. 

Великобритания не е единствената европейска държава, която се противи на призивите на САЩ за пълна забрана на китайската компания. По-рано президентът на германския телекомуникационен регулатор заяви пред FT, че нито един доставчик на оборудване не бива да бъде изключван, в това число и Huawei, от 5G. Междувременно най-големият холандски оператор KPN обяви, че ще използва оборудването на китайския бранд в частта, която смята за периферна. 

Според Хувелдоп, каквото и да се случи, Huawei ще продължи да бъде глобален съперник на Ericsson и Nokia. Той добавя обаче, че доверието в индустрията е разклатено. „Мисля, че съмнението е проблемът, а не дали те са в или извън“, коментира той. „Huawei е страхотен конкурент – това е добре за индустрията и ни държи на пръсти“, обяснява американският директор на Ericsson. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | САЩ | забрана | 5G | Huawei | ограничаване | критична инфраструктура | 5G мрежа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини