ЕС даде €275 млн. за скоростната железница между Истанбул и България

Свързаността на Истанбул става все по-голяма

Представители на Турция и Европейския съюз подписаха споразумението за изграждане на високоскоростна железопътна линия от Истанбул до българо-турската граница, пише Railly News. Според документа Брюксел ще предостави 275 млн. евро финансиране за проекта.

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Кахит Турхан коментира, че скоростният влак ще допринесе много за свързаността на Истанбул, който има ново летище, железопътен тунел под Босфора и висящ мост над протока, магистралата „Северна Мармара” и тунелът „Евразия”.

Кристиян Бергер, директор на европейската делегация в Турция, посочи, че проектът ще подпомогне транспорта на стоки между Азия и Европа. От своя страна Анкара заяви, че проектът ще помогне на Турция да покаже желанието си за работа с блока.

Проектът “Халкали-Капикуле”, който се оценява на около 1.1 млрд. евро, е четвъртата по значимост жп линия, която частично е финансирана от ЕС. Тя ще свързва Истанбил и ГКПП "Капитан Андреево". Предвижда се влаковете по новото трасе да се движат със скорост до 200 км/ч.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Турция | Истанбул | скоростен влак | ГКПП Капитан Андреево | високоскоростна железница