Покупката на билет е възможна и само чрез използване на лицето

В Китай тестват софтуер за лицева идентификация, чрез който човек може да си купи билет за метрото

Снимка: Pixabay
21:37 14.03.2019
Представете си, че много бързате за влака – на косъм сте да го изпуснете, а тепърва трябва да си купите и билет. Ще ви се да пропуснете този етап и директно да спринтирате към превозното средство? Някой вече не само мисли как да направи тази представа реалност, но и дори я тества – на метростанция Furtain в Шънджън, Китай. 

На станцията, която се намира в оживен град с население от 12.53 млн. души, вече се тества система за плащания чрез лицево разпознаване, пише Fortune, позовавайки се на местни медии. 

Всеки път, когато пътникът се доближи и погледне в малко табло, неговото лице бива разпознато  от системата и тя извлича сумата за билета от предварително заредена с пари сметка. Системата е разработена в синхрон със супербързата 5G мрежа, което ще позволи използването ѝ от милиони хора едновременно. 

Новината за иначе иновативната разработка идва на фона на нарастващата загриженост за начина на използване на човешките лица и алгоритмите за тяхното разпознаване. Наскоро NBC News съобщи, че милиони снимки от Flickr (под лиценз Creative Commons) са били взети от IBM, без знанието на потребителите, и са използвани за научни изследвания в сферата на лицевото разпознаване. 

Междувременно в Китай разпознаването на лица вече се използва публично от правителството за много неща, включително за откриване на престъпници или за предсказването на човешко поведение. 

Пак там 40% от потребителите извършват мобилни плащания всяка седмица, а 77% заявяват, че са го правели в миналото, сочи проучване на Kantar TNS, консултантска компания за глобална информация.

Тестът с плащане в метрото чрез лицева идентификация обаче не е най-уникалният експеримент в Китай. През 2017 г. ресторант KFC там позволи на хората да плащат за пържено пиле с... усмивка.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | технология | лицево разпознаване | наблюдение | лична неприкосновеност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини