Покупката на изтребителите ще качи бюджетния дефицит до 2%

В понеделник правителството по спешност ще одобрява актуализация на бюджета за 2019 г.

Снимка: Economic.bg/Архив
13:05 12.07.2019
В понеделник ще бъде свикано извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще бъде одобрена актуализация на бюджета за 2019 г., така че да бъдат платени тази година 2.2 млрд. лв. за осемте изтребителя F-16. Това става ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който даде интервю за Радио „Фокус“. След актуализацията бюджетният дефицит на България през 2019 г. ще достигне 2% от БВП, като Горанов успокоява, че все още ще покриваме Маастрихтски критерии и няма да има пречки по пътя към „чакалнята“ на Еврозоната.

„Не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина. Искаше ни се сделката да бъде форматирана с финансов модел за плащане на части, но понеже това е първата подобна сделка между българското и американското правителство, на този етап ще трябва да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията за въоръжение на САЩ, ще може да договаряме и по-гъвкави схеми в бъдеще“, каза още министърът на финансите. Той бе категоричен, че пари за сделката има и това няма да засегне останалите сфери.

Според Горанов добрите перспективи пред икономиката дават възможност на правителството да извърши това „еднократно усилие“. Също така той е категоричен, че заеми за плащане на самолетите няма да се взимат.

В сегашният Закон за бюджета за 2019 г. е заложено да има дефицит в размер на 600 млн. лв., или около 0.5%. Преди одобряването на сделката за самолетите се смяташе, че въпреки заложения дефицит за тази година бюджетът отново ще завърши на излишък, както се случи предходните две години. Сега обаче правителството няма друга възможност, освен да емитира още дълг, за да покрие предстоящия дефицит. В сегашния закон пише, че могат да се пласират облигации на вътрешния пазар до 1 млрд. лв. Миналия месец вече бяха пуснати книжа за 300 млн. лв. За покриване на обявения от Горанов нов размер на дефицита бюджетът ще има нужда от поне 2 млрд. лв. нов дълг.

„В годишния закон за държавния бюджет е разчетен един милиард вътрешни емисии. Не трябва да се търси пряка връзка между тях, те служат за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания. Нашето намерение е да продължим да изпълняваме стратегията за поемане на дълга така, както е гласувана в края на миналата година“, каза още Владислав Горанов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Владислав Горанов | нови изтребители

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини