Полша привлече голяма инвестиция за батерии

Британският химически гигант Johnson Matthey ще инвестира 200 млн. паунда

Снимка: Pixabay
12:00 28.03.2019
Химическата група Johnson Matthey ще инвестира в завод за производство на батерии в Полша и е подписала 10-годишна сделка за снабдяване с канадската Nemaska ​​Lithium.

Строителството на заводите в Конин, на около 200 километра западно от Варшава,
трябва да започне тази година и ще има потенциал да произвежда до 100 000 млн. тона годишно, заяви Johnson Matthey в изявление днес, цитирано от Евронюз.

Целта е да започне търговско производство през 2021-2022 г.

През 2017 г. Johnson Matthey заяви, че се готви за прехода към електрически автомобили, като инвестира 200 млн. паунда в разработването на технология от следващо поколение. Тя също така заяви, че ще построи завод в Европа, но не уточни къде.

Британската компания обяви още, че материалът й, известен като подобрен литиев никелов оксид, или eLNO, има по-висока енергийна плътност от съществуващите технологии.

Johnson Matthey заяви, че полското предприятие ще постави операциите на компанията в сърцето на Европа, близо до големите клиенти на веригата за доставки на електрически превозни средства.

Полша, близо до големия немски автомобилен пазар, вече привлече инвестиции от играчи в сектора на батериите.

Umicore, която се конкурира с Johnson Matthey, инвестира 1.38 млрд. злоти (274 млн. британски лири) в завод за производство на катодни материали, а LG Chem вече доставя на някои немски производители на автомобили електрически акумулатори, произведени в Полша.

Много страни се опитват да си осигурят място на пазара на електрически превозни средства, досега доминиран от Китай.

Представители на британското правителство изразиха подкрепата си за проекти за развитие на литий във Великобритания като един от начините за укрепване на икономиката след решението на страната да напусне Европейския съюз, най-големият търговски блок в света.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: завод | Полша | батерии | електрически автомобили | електрически коли | Johnson Matthey

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини