Полша ще преговаря с „Газпром“ за по-високи транзитни такси

В момента страната получава 5.4 млн. долара, за да пренася руски газ през своята мрежа

Полските власти изразиха недоволство от цената, която руския газов монополист "Газпром" плаща за транспортиране на газ през страната. Правителството обяви, че ще опита да договори по-високи такси след изтичане на настоящия договор, съобщава ТАСС, цитирайки Bloomberg.

Според Петър Наимски, представител на полското правителство, сега държавата получава 21 млн.  злоти (5.4 млн. долара), за да транзитира руски газ. Според него тази цена е минимална и трябва да се увеличи значително. Той заяви, че след изтичането на договора за транзит на руски газ по газопровода Ямал-Европа през 2020 г., полските власти ще продължат да пренасят газ чрез търгове, надявайки се, че "Газпром" ще прояви интерес.

В началото на юни следващата година компанията Gaz-System, която действа като оператор на полската част от газопровода Ямал-Европа, ще проведе търгове за капацитета си след приключване на сегашния договор с "Газпром" за транзит на газ за Европа. В периода от 17 май до 30 септември 2020 г. компанията ще предлага на търгове наличния капацитет на газопровода за тримесечна, месечна и ежедневна работа.

Газопроводът Ямал-Европа преминава през територията на четири страни - Русия, Беларус, Полша и Германия. Той свързва газовите находища в северната част на Западен Сибир с крайните потребители в Западна Европа.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | цена | Газпром | Полша | транзитни такси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини