Понижаването на прага за преференциите мина на първо четене

Прагът за парламентарните и местни избори ще е 7%, а за евроизборите - 5%

Снимка: Economic.bg/ Архив

Депутатите приеха на първо четене прагът за преференциалния вот да се понижи до старите 7%. 138 народни представители подкрепиха промените в Изборния кодекс, нито един от тях не беше против и само един гласува с „Въздържал се“.

Така се одобрява предложението на ГЕРБ да се върне 7-процентовият праг на преференциите за парламентарните и местни избори и 5-процентовия за евроизборите, както беше досега. Решението за връщането на нивото на праговете дойде, след като на 14 февруари бяха приети изменения в изборното законодателство, според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната квота.

Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота. Мнозина експерти обаче разкритикуваха промяната при преференциалния вот с аргумента, че прагът се повишава до ниво, което го обезсмисля.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депутати | изборен кодекс | парламент | народни представители | праг | преференциален вот | промени в Изборния кодекс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини