Porsche и Boeing заедно ще правят летящ електромобил

Градската въздушна мобилност е сред потенциално перспективните пазари

Американският гигант при самолетите Boeing и германският производител на спортни автомобили Porsche обявиха тази седмица, че обединяват сили и започват съвместни проучвания на пазара за градска въздушна мобилност в опит да разгърнат възможностите на аеротрафика. Двете компании ще си партнират в разработването на „напълно електрическо превозно средство за вертикално излитане и кацане“, уточнява CNN.

В информацията не се посочват подробности относно финансовата страната на споразумението, нито пък се споменават други ресурси, които компаниите планират да инвестират. Няма яснота и за датата. 

Компанията-майка на Porsche – Volkswagen AG, е най-големият автомобилен производител в света. Напоследък играчът демонстрира големи амбиции в сферата на електрическата мобилност, като си постави за цел да построи 22 млн. електромобила под свои марки през идните 10 години. 

„Комбинираме силните страни на две водещи световни компании, за да се справим с потенциален ключов пазарен сегмент в бъдещето“, обяснява Детлев фон Платен, член на борда на Porsche, отговарящ за продажбите и маркетинга. По думите му „в дългосрочен план това може да означава преминаване в третото измерение на пътуването“. 

Приходите на Boeing пък достигнаха 100 млрд. долара за първи път през 2018 г., но през тази продажбите на компанията рязко спаднаха заради кризата около модела 737 Max (две фатални катастрофи с такива самолети отнеха живота на 346 души за кратко време). 

Междувременно компанията показа самоуправляващ се летящ автомобил с електрическо задвижване по-рано тази година. Любопитно е, че преди дни обяви и инвестиция от 20 млн. долара в космическата компания Virgin Galactic в опит заедно да постигнат напредък в напредък в придвижването с хиперзвуков самолет. 

Porsche и Boeing заедно разполага с прецизен инженеринг, стил и иновации и имат шанса да ускорят развитието на градската въздушна мобилност в световен мащаб, коментира Стив Нордлунд, генерален мениджър на Boeing NeXt, на компанията, работещо върху превозни средства и самолети от ново поколение.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | Boeing | porsche | мобилност | летяща кола

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ