Маринов: Нарушаването на авторските права вреди на имиджа на България и ощетява бюджета

Потребителите трябва да държат кабелните си оператори отговорни за предоставянето на пиратско съдържание, смята вътрешният министър

Снимка: Economic.bg/ Архив
Потребителите трябва да държат отговорни операторите, от които получават интернет или телевизия дали не им предоставят пиратско съдържание. Това смята министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод изразено недоволство от страна на кабелните оператори срещу действията на полицията и прокуратурата, които проведоха акции срещу излъчването на пиратско съдържание по каналите на няколко кабелни оператора в страната.

Според Маринов нарушаването на авторските права чрез пиратството вреди много сериозно на имиджа на България в световен мащаб, а освен това води до сериозни щети върху националния бюджет.

„За съжаление, има опити за настройване на обществеността срещу действията на полицията и прокуратурата по време на акцията срещу кабелните оператори“, коментира Маринов във Варна, цитиран от агенция „Фокус“. По думите му правоохранителните органи са търпели обвинения, че заради тяхната акция на някои потребители е бил спрян достъпът до интернет.

Вътрешният министър обясни, че действията на органите са били насочени само към апаратурата и техниката, която позволява излъчване на телевизионни програми, за които не е бил получен необходимият лиценз. Именно затова достъпът до интернет вероятно е бил ограничаван по решение на засегнатите оператори и клиентите трябва да търсят отговорност от тях.

„Ние, българите, не сме свикнали да ценим авторските права, но това е бъдещето и мисля, че гражданите, когато купуват дадена услуга, трябва да мислят и за това дали тя е законно предоставена. Защото много малко се замисляме за това нещо“, заяви Маринов.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини