Позитивни настроения на европейските пазари

Бенчмаркът DAX се повиши с 0.56 на сто до 11 792 пункта

Американските пазари не намериха единна посока в първия работен ден за новия месец. Отеква и през настоящата седмица заплахата на Доналд Тръмп да наложи мита от 5% върху вноса от Мексико. Индустриалният Dow Jones записа минимално повишение, за разлика от технологичния NASDAQ, който се понижи с 1.6 на сто и навлезе в територия на корекция, отдалечавайки се с повече от 10% от рекордните си стойности, записани на 7 април. S&P 500 пък се раздели с една трета от процента до 2 744 пункта. 

Сред най-слабо представилите се на фондовите пазари бяха Alphabet, чиито акции се сринаха с 6.1%, и Facebook, които  поевтиняха със 7.5%. Акциите на Amazon се понижиха с 3.78%, а на Apple – с процент. В състава на S&P 500 най-слабо се представиха комуникационните компании със спад от над 2.5%. В Европа настроенията бяха относително по-позитивни, което позволи на водещите индекси на Стария континент да завършат борсовата сесия на зелена територия след негативния старт в началото на деня. Бенчмаркът DAX се повиши с 0.56 на сто до 11 792 пункта, лондонският FTSE – с 0.32% до 7 184 пункта, а френският САС – с 0.65% до 5 241 пункта. 

Данни за инфлацията – Еврозона 

В 12:00 часа ще бъде публикувана информация за инфлацията в Еврозоната. Очаква се на годишна база да има понижение до 1.3% през май на фона на данните за 1.7% за предходния период. Базовият индекс, изключващ силно волатилните храна и енергия, също се прогнозира да запише спад до 1.0%. По същото време ще бъде изнесена и информация за безработицата през април, като се очаква тя да остане непроменена на ниво от 7.7%. 

Изявление от Джером Пауъл

В 16:45 часа гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл ще направи изявление. Предвид заплахите от рецесия, търговските войни на Тръмп и пониженията на пазарите думите му ще бъдат следени изключително внимателно. Очаква се засилена волатилност на валутните и на фондовите пазари.

Последните няколко седмици бяха тежки за Amazon, чиито акции вчера стартираха борсовата сесия под подкрепата на Фибоначи при 38.20% и я приключиха на границата на следващата – при 50.00%. Май започна лошо за гиганта и последва успешен пробив на 50-дневната средна ЕМА. За вход в позиция препоръчваме да се изчака – възможно е Фибоначи да окаже стабилна подкрепа и акциите да успеят да повишат стойността си. Спад под $1 675 може да се окаже добър мечи сигнал за къса позиция с цел психологическите $1 600.

Продължава движението в низходящ канал на най-търгуваната валутна двойка, като вчера котировките пробиха 50-дневната средна и се насочиха към линията на съпротива. Не очакваме пробив, поради което смятаме, че моментът може да се използва за вход в къса позиция на по-изгодни високи нива.    

Седмичната графика на златото ни показва възходящо движение, както в средносрочен план, така и в по-краткосрочен. След като през април котировките се движеха непосредствено над 50-седмичната пълзяща средна, през последните три седмици златото поскъпва и при изкачване над локалния максимум от февруари над 1 335 долара за тройунция ще може да се влезе спокойно в дълга позиция с цел 1 350 долара, където е ценният метал е срещал съпротива през последните няколко години. 

Измерителят на щатската икономика продължава да трупа загуби след впечатляващия старт на годината. След като в края на май котировките се понижиха под психологическите 2 800 пункта, през първия работен ден за новия месец спадът продължи и сега индексът се доближава до подкрепата на Фибоначи при 38.20%. Ако се стигне до пробив и спад под 2 700 пункта, ще може да се влезе в къса позиция с цел 2 650 пункта. Очакваме обаче движението да бъде овладяно и скоро биковете да надделеят над мечките, което да се използва за покупка на ниски нива. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: петрол | брент | пазар | акции | злато | природен газ | фондови пазари | щатски акции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини