Предлагането на офис площи в София продължава да расте

Рекорден обем офис площи са въведени в експлоатация през първото тримесечие

Снимка: Economic.bg

Пазарът на офис площи в София отбелязва стабилен старт на годината и предлагането им продължава да се увеличава. През първото тримесечие на 2019 г. в експлоатация бяха въведени 70 000 кв., което е рекорд на тримесечна база за последните 8 години, сочат данни на MBL. 

Делът на свободните офис площи нараства до 9,5%, а подписаните нови сделки през този период отбелязват лек спад спрямо същия период на миналата година, въпреки, че нетно бяха усвоени 43 300 кв.м. Офис площите в съществуващи сгради нараснаха о 2,03 млн. кв.м., а офисите в строеж достигат 420 000 кв.м., от които 375 000 кв.м. са планирани за завършване до края на 2021 г. 

Предвижда се строителството на още около 275 000 кв.м., за които все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности. 

През първото тримесечие на годината са подписани нови сделки за около 23 500 кв.м. Най-активни на пазара са наемателите от IT сектора с 42% от новонаетите площи, следвани от компании, предоставящи различни бизнес услуги, включително бизнес консултанти, рекламни агенции и оператори на споделено офис пространство с общ дял от 25%.

Средните наеми останаха без значителна промяна - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на  кв.м. Очаква се през 2019 г. наемните нива да останат стабилни.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | цени | офис площи | MBL

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини