Превръща ли се златото във валутен лидер?

След обезценяването на долара страните преминаха към най-познатата от древността валута - златото

Централните банки по света се обърнаха към златото след постепенния срив на долара. За първите 6 месеца на годината покупките на ценния метал са се увеличили с 57% спрямо същия период на 2018 година, пише немското издание Die Welt.

Златото се е превърнало в антидоларова и кризисна застраховка срещу евентуални проблеми с непредсказуемата политика на САЩ. От началото на годината в световен мащаб са продадени 374 тона от ценния метал.

Доклад на Световния златен съвет показва, че още миналата година световните банки са стартирали процедури по запас със злато, което доведе до промяна в нагласите на банките към ценния метал. До финансовите кризи през 2009 година златото не предизвикваше интерес като финансова инвестиция, защото не натрупва лихвен процент, което натоварва банките.

В момента държавните институции залагат на златни резерви, което е обрат в досегашната политика. За последните няколко месеца ценният метал драстично покачи цената си, поради засиления интерес и достигна стойност от 1500$ за тройунция (31,1 грама) или 1340 евро. От началото на годината увеличението на цената е с 19%, а бързите темпове, с които се повишава покупателната стойност на метала може да достигнат 39-процентовия отскок от 2010 година.

Опасенията на експертите са, че световното напрежение и глобалният срив на световната икономика може да доведат до валутна война. Това предизвика увеличеното търсене в цял свят, като само в Европа най-значително се отразява на Великобритания, която е с неясна съдба след Brexit.

В Еврозоната централните банки като "Бундесбанк" държат средно 54% от благородния метал, което е повече от половината валутни участия. В Русия обаче златото представлява едва 19% от финансовите резерви. Индия, от друга страна, държи едва 7%, а Китай има златен дял само от 3%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | злато | валутна война | Brexit | резерв

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини