Продажбите във Великобритания с най-продължителен спад от 2011 г.

Конфедерацията на британската индустрия смята, че икономика на страната е спукала гума и сега всичко зависи от Brexit

13:35 25.07.2019
Продажбите на дребно във Великобритания през юли са се понижили за трети пореден месец, като по този начин регистрираха най-дългия си спад от 2011 г. насам, пише Reuters. Продължителното понижение предполага, че забавянето на британската икономика би могло да продължи и през третото тримесечие на годината.

Месечният индекс за търговията на дребно, съставян от Конфедерацията на британската индустрия (CBI), макар и да остава отрицателен, през юли се е повишил до -16 пункта в сравнение с -42 през юни. Въпреки това повишението е по-малко, отколкото са прогнозирали икономистите, участвали в допитване на Reuters. Те са очаквали през този месец индексът да достигне -10 пункта.

„Въпреки че нивото на продажбите на дребно през това лято изглежда ниско заради много високото равнище от миналото лято, все пак е изключително обезпокоително, че продажбите се свиват в продължение на най-дългия период от почти осем години насам”, коментира главният икономист на CBI Рейн Нютън-Смит. „Британската икономика спука гума. Новият премиер сега трябва да направи всичко по силите си да постигне добро споразумение за Brexit, което да защити работните места и икономиката ни”, добавя тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | продажби | продажби на дребно | Борис Джонсън | британска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини